maanantai 1. heinäkuuta 2013

Miksi valitsen luomubanaanin?

Taloudessamme syödään paljon hedelmiä. Erityisen paljon meillä kuluu banaaneja. Ne ovat oivallisia aamupaloja, välipaloja ja jälkiruokia. Aiemmin valitsin kauppakoriin Reilun kaupan banaaneja, mutta heti kun kauppojen valikoimiin tuli Reilun kaupan luomubanaaneja, aloin ostaa niitä. Miksi?

Banaani on yksi maailman suosituimpia hedelmiä. Valtaosa niistä tuotetaan Latinalaisessa Amerikassa suurplantaaseilla, mutta viljely on laajentunut yhä enemmän myös Afrikkaan. Banaaninviljely on yksi suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia tropiikissa. Suurplantaasit vievät troopikista maata, mutta suurin ongelma ovat viljelyyn käytettävät torjunta- ja tuholaisaineet. Arvioiden mukaan jopa 97 prosenttia kaupallisista banaaneista koostuu yhdestä lajikkeesta, cavendishistä. Kaupallisesti käytetyn banaanin geenivalikoima on äärimmäisen suppea, mikä tekee sen haavoittuvaiseksi tuholaisille. Plantaaseilla joudutaan käyttämään yhä enemmän ja yhä vahvempia torjunta-aineita. Aineita levitetään edelleen lentokoneista, jolloin ne leviävät laajoille alueille. Aineet jäävät vuosikymmeniksi maaperään ja pohjaveteen. Arvioiden mukaan tavallisten banaanien hinnasta jopa kolmasosa kuluu torjunta-aineisiin.

Edes kuoriminen ei pelasta suomalaista kuluttajaa torjunta-aineista, sillä niitä ruiskutetaan kasveihin jo kukinta-aikana, jolloin osa aineista jää banaanin sisään hedelmään. Pari vuotta sitten julkaistun uutisen mukaan suomalaislapset saavatkin eniten torjunta-ainejäämiä ruokavalioonsa juuri banaaneista.


Suurin osa Suomeen tulevista
luomubanaaneista tuotetaan Ecuadorissa.
Kuva: Minttu-Maaria Partanen


On selvää, että laajalla torjunta-aineiden käytöllä on vaikutuksia myös banaaniplantaasien työntekijöille. Yle Areenasta voi vielä katsoa Bananas-dokumentin vuodelta 2008, joka kertoo nicaragualaisten banaanityöläisten nostamasta oikeusjutusta Dole Food Companya vastaan. Yhtiö, silloin vielä Standard Fruit, käytti 1970-luvulla DBCP-kemikaalia banaaniplantaaseilla, mikä aiheutti tuhansien työläisten pysyvän hedelmättömyyden. Vaikka DBCP:tä ei käytetä enää, se säilyy vuosia ympäristössä. Työläisten oikeustaistelu jatkuu edelleen. Vaikka DBCP:tä ei enää käytetä, eivät nykyiset aineet ole vaarattomia. Erityisesti laajat ilmasta tehtävät ruiskutukset altistavat työntekijät kemikaaleille ja aiheuttavat heille terveysongelmia.

On hyvä muistaa, että vaikka Reilulla kaupalla on ympäristövaatimuksia osana järjestelmäänsä, se ei ole ympäristö- tai luomumerkki. Reilun kaupan hedelmissä saa käyttää torjunta-aineita, tosin kaupallista viljelyä rajoitetummin ja valvotummin. Jos haluaa välttää torjunta-aineita ja niiden haittavaikutuksia viljelyalueilla, ainoa tae kemikaalittomuudesta ovat luomubanaanit.