keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Enemmistö vastustaa kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaamista

Tänään uutisoitiin ulkoministeriön teettämästä kyselystä, jonka mukaan kehitysyhteistyön määrärahojen nostamista kannattavien suomalaisten joukko on kasvanut kolmessa vuodessa. Nyt 23 prosenttia vastanneista kannatti määrärahojen nostamista, kun kolme vuotta aiemmin näin sanoi 16 prosenttia. Enemmistö suomalaisista, 62 prosenttia, haluaisi pitää määrärahat ennallaan. Vähemmistö, 13 prosenttia vastaajista, vaatii niiden leikkaamista. Suurin perustelu kehitysyhteistyölle oli vastaajien mielestä se, että rikkailla mailla on velvollisuus auttaa köyhempiä maita.

Tieto kannatuksen lisääntymisestä on yllättävää nykyisessä taloustilanteessa. Yleensä taantuman ja huonon taloustilanteen aikana kehitysyhteistyön leikkaukset saavat kannatusta. On helpompi leikata maantieteellisesti kaukaa kuin lähiympäristöstään. Siksi yleisen kannatuksen lisääntyminen juuri nyt on erityisen merkittävää.

Koulunkäynnin tukeminen antaa lapsille mahdollisuuden myös vapaa-aikaan ja leikkeihin. Kuva: Minttu-Maaria Partanen


Voisi luulla, että suomalaisten kannatus kehitysyhteistyölle näkyisi hallituksen kehitysyhteistyöpolitiikassa. Nyt on vaara, että käy päinvastoin. Kuten aiemmin kirjoitin, hallitus on päättänyt leikata kehitysyhteistyön varoja entisestään. Vaikka poliittisissa puheissa vakuutetaan sitoutumista 0,7 prosentin tavoitteeseen, siitä liu'utaan todellisuudessa yhä kauemmas. Kysely antaa selvän merkin siitä, ettei enemmistö suomalaisista kannata valittua poliittista linjaa. Tämän pitäisi lisätä poliittista painetta leikkausten perumiseen.